Farkas-szigeti arborétum - Püspökladány

látnivalók Püspökladányon

Farkas-szigeti arborétum - Püspökladány

align=left A püspökladányi arborétum Kaán Károly kezdeményezésére jött létre 1924-ben. Kaán Károly a természetvédelem és az alföldfásítás úttörője volt. Az országos hírű Erdészeti Szikkisérleti Telepet a világon elsőként itt hozták létre. A nyolc hektáros arborétumban körülbelül 650 fajta fa és cserje él.

A telepített fák zöme több hazai arborétumból és csemetekertből származik de van Kínából, Dániából és Oroszországból származó faj is. A kocsányostölgy-csoport az alborétum legősibb állománya. Az alföldön ritkaságszámba menő fafajjal, cserjével is találkozhatunk. Többek között vasfával, török mogyóróval, iráni varázsfával, japán cseresznyével, szomorú japán akáccal és kőrissel is.

Az albarétum területén kílátó is található, melyről szép killátás tárul elénk. A kilátó melletti víztározó az alborétumhoz tartozó csemetekertek öntözésére szolgál. Az alborétumi bemutatóházban Püspökladány élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás 1992 óta üzemel.

Megközelíthető közúton: Budapest felől a 4-es számú főközlekedési úton, a felüljárótól 500 m-re balra. Hajdúszoboszló felől a 4-es számú főközlekedési úton, a második püspökla­dányi bekötőútnál jobbra. Nádudvar felől ugyanaz. Berettyóújfalu, ill. Püs­pökladány felől a 42-es számú főközlekedési, ill. a farkasszigeti bekötőúton.

Cím:
Püspökladány határa, 4-es úttól északra, Erdészeti Kísérleti Állomás.
Tel: 54/451-169, 54/451-169
Nyitva:
az arborétum szabadon látogatható, a kiállító és bemutatóház
H-CS 8-16, P 8-13.30 óráig van nyitva.
Előre bejelentett csoportoknak szakvezetést biztosítanak.
Település ismertető
  • Püspökladány

    Püspökladány város Hajdú-Bihar megyében, a Püspökladányi kistérségben, a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagy...

Szállások Püspökladányon



és környékén